Meningsfulla kilowattimmar – solel till hyresgäster

Det finns otroligt mycket att skriva om solel. Det vet ni som regelbundet läser den här bloggen. Det jag har fastnat för, och ständigt återkommer till, är varför solel är så populärt bland Sveriges befolkning.

SOM-institutet publicerar årligen en opinionsundersökning om svenska folkets åsikter vad gäller olika energikällor. Solenergi är ständigt i topp och det energislag som folk vill att Sverige ska satsa mer på.

Det är fascinerande att solel väcker sådant engagemang, när energifrågor i allmänhet ofta upplevs som tråkiga. Jag misstänker att du som läser den här krönikan jobbar med energifrågor och att du känner igen dig i det här:

När jag försöker att dra igång en diskussion om energi med vänner och familj möts jag ofta av tunga ögonlock och djupa suckar. Det kan bero på min egen oförmåga att göra ämnet intressant. Men jag tror inte det.

För när solenergi kommer på tal, så visar de som nyss gäspade ett sprudlande intresse och samtalen blir ofta långa och intressanta.

Varför det är så vet jag inte. Men det verkar finnas något lockande och djupt känslomässigt i möjligheten att kunna producera sin egen energi från det stora ljusa klotet där uppe i himlen.

Det ska vi se som en möjlighet. Det stora engagemanget kan vara början till en ny och väldigt annorlunda resa för det svenska energisystemet.

Ett ögonblick, säger skeptikern, en kilowattimme är väl ändå en kilowattimme, oavsett var den kommer ifrån?

Jodå. Men ärligt talat hur många vet vad en kilowattimme är? Och hur många bryr sig?

Jag lyssnade på en intressant föreläsning för några veckor sedan. Personen på scenen frågade retoriskt:

”Hur ofta tror ni att en människa i genomsnitt tänker på sin egen energiförbrukning? Jag misstänker att det handlar om cirka tio minuter på ett år”.

Antalet minuter går såklart att diskutera men för mig är poängen den här:

När allt fler börjar producera sin egen el, kommer allt fler att fundera på sin energiförbrukning och vilka värden det är som egentligen genereras i energisystemet.

En kilowattimme kanske kan bli något meningsfullt — som innehåller sådant som frihet, oberoende och ett personligt bidrag till miljö- och klimatförbättringar – och därmed något det går att bygga framgångsrika företag kring. Teknikföretag förstås, men också fastighetsbolag.

Enligt SCB finns det cirka 1,4 miljoner hyreslägenheter i Sverige. Hushåll och personer som bor i dessa lägenheter saknar möjligheten att nyttja solen som en direkt källa för el.

Det pågår en hel del lobbyverksamhet och politiska diskussioner för att förändra detta. En genväg kan vara att rikta blickarna söderut.

I Tyskland, solelens Mecka, har system och affärsmodeller för ”solel till hyresgäster” funnits under en längre tid. Trots vissa skillnader i regelverken finns det många erfarenheter och lärdomar som kan plockas hem direkt till Sverige.

Det är givetvis väldigt svårt att spå hur morgondagens samhälle och energisystem kommer att se ut. Trenden just nu är dock att energisystemet blir mer och mer decentraliserat och att nya aktörer, exempelvis fastighetsägare, får nya roller: som energiproducenter och energileverantörer.

Jag är kanske ung och naiv, men jag tror att det finns ett stort värde för alla fastighetsbolag i att kunna ge sina hyresgäster möjligheten att producera sin egen energi från det där stora ljusa klotet. Därför slutar jag med följande:

STUNS Energi driver projektet ”Framtidens solel till hyresgäster” med stöd av Energiforsk och Energimyndigheten. Vi söker efter samarbetspartners inom fastighetsbranschen som är intresserade av att skapa och testa ett koncept för att ge solel till sina hyresgäster.

På Svenska Solelmässan kommer jag att berätta mer om projektet. Vi ses!

Simon Strandberg – STUNS Energi

Läs de andra gästkrönikorna här!

Gästkrönika på Solelmässan.se