Sol-el i Norra Sverige??

För ganska många år sedan genomled Sverige en sommar som i mycket liknade den sommar vi nu med blandade känslor lagt bakom oss. Hela Sverige hade mulet väder med regn, regn, regn och åter regn, det var åtminstone vad alla som tittade på väderleksrapporten fick sig itutat. SMHI hade av någon outgrundlig anledning glömt att kolla vilket väder som rådde i nordligaste Sverige i allmänhet och Piteå med omnejd i synnerhet.

Piteå är, som de flesta vet, en turiststad som är känd för sin palt, sin mysiga stadskärna, de långgrunda sandstränderna vid havsbaden osv men kanske mest för sina många soltimmar. Vår enda konkurrent om flest soltimmar i Sverige är normalt en icke namngiven avlång ö utanför Kalmar. Det är inte för inte Piteå kallas ”Nordens Riviera”.

Ovan nämnda sommar var inget undantag. Vi hade sol, sol och åter sol. Vi satt i våra solbelysta hus och stugor och svettades, iklädda regnställ och med paraply i händerna för att invänta det av SMHI aviserade regnet, men det kom aldrig. Att vi satt med regnkläder är inte riktigt sant för vi själva visste ju bättre. Det tråkiga var dock att alla turister (utom norrmännen som är vana med regn) också satt hemma och väntade på att rapporterna skulle börja visa på sol.

”Jag är inte bitter”, som en känd motorstjärna sa, så varför drar jag upp om den där sommaren som de flesta troligen glömt.

Jag tror att många, som SMHI den sommaren, inte ser verkligheten att solen faktiskt skiner även på våra breddgrader utan man sitter bokstavligt talat med regnkläderna på och paraplyet uppfällt och tror något annat.

Vi tror så mycket utan att veta och det hämmar kanske mångas vilja att faktiskt ta steget och prova.

PiteEnergi vågade!! Sedan fyra år har vi, utanför vårt kontor, två stycken solföljare på totalt 19,8 kWp som sattes upp i syfte att titta närmare på hur solenergitekniken skulle fungera på dessa breddgrader. Man skulle också jämföra olika solcellsteknik och olika fabrikat på solpaneler.

Det visade sig efter en tid att beräkningarna som hade gjorts innan solföljarna monterades inte stämde med det verkliga produktionsutfallet. Vi hade högre produktion under sen vinter och vår än vad som budgeterats. Vår samarbetspartner Norut lade sina pannor i djupa veck och kom så småningom fram till att kylan och snön som man kanske skulle tro var till nackdel faktiskt var orsaken till den positiva felkalkylen.

Kylan ger högre verkningsgrad på solcellerna och snöns reflekterande egenskap gör att det blir mer ljus att omvandla till el.

Våra solföljare producerar ungefär lika mycket som en fast solanläggning i Melbourne, Australien eller i Grekland.

Utöver de första solföljarna har vi också byggt en anläggning, 280 kWp, som är i drift sedan december 2014 på taken på musikhögskolan.

Några av dem som tagit av sina mentala regnkläder och fällt ihop de begränsande paraplyerna är lantbrukare runt Piteå. Man har visat stort intresse och trots att vi bara hållit på ett år med solcellsförsäljning har den första större anläggningen producerat el sedan midsommar och under hösten kommer en stor solföljare och två fasta anläggningar att monteras. Innan nästa höst kommer vi troligen att ha minst 250 kWp installerat i byarna runt Piteå.

Bakom molnen skiner alltid solen och eftersom det ofta är molnfritt i Piteå med omnejd skiner den därför extra mycket här.

Vår erfarenhet är att det är mycket lämpligt att montera solenergianläggningar i Norra Sverige.

Berndt Essebro, Pite Energi

Läs de andra gästkrönikorna här!

Gästkrönika på Solelmässan.se