Solceller engagerar, men hur får vi alla att ta ett litet steg, tillsammans?

”Fyra av 5 svenskar vill installera solceller” redovisade E.on nyligen i en undersökning. Just solceller är extremt enkla att kommunicera och glädjen med egenproduktion är det som triggar de flesta som skaffar dem. Majoriteten av de som installerar gör det av övertygelse, och ser installationsbidrag som extra bonus men inte som krav.

Att delta i omställningen av energisystemet är engagerande och spännande för de som tar steget. Att vara delägare i en vind- eller solcellspark leder enligt undersökningar till andra värderingar och en ökad energimedvetenhet. Att ha solceller på sitt eget tak är än mer engagerande. Men alla dem som inte har tillgång till ett tak då? Eller för den delen inte har flera tusen kronor att investera i ett kooperativ? Hur kan vi få alla att äga en bit solcell?

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Tjänsten watt-s.se tar fasta på önskan att delta och erbjuder en prenumerationstjänst på en solcell i 15 år för en engångskostnad. Tjänsten blir mycket enkel och har ett lågt insteg – 60 kronor. Genom att prata om wattar (1 watt solcell) och de små energimängder som behövs för att driva t.ex. din mobiltelefon i ett år, kan ungdomar, lägenhetsinnehavare, pensionärer m.fl. dvs. de som inte kan ta ett stort investeringsbeslut istället ta ett litet steg och tillsammans bli en väsentlig kraft i klimatomställnigen.

När man köpt sin solcell och aktiverat den i appen kan man börja följa ”sin” produktion, och se hur mycket förbrukning den täcker upp för. Kompenserar jag för min brödrost, kanske till och med eltandborsten? Genom att tjänsten garanterar ursprungsrätterna så kan vi visa att det är just din el som producerats.

2016-07-17-12-18-27 20160913_220909

En ytterligare möjlighet är att faktiskt kunna ”#gebortsol”. Du kan köpa ett presentkort och ge bort eller bara få en kod och själv göra din present. Om det är lika enkelt att ge bort solenergi som att köpa en tidningsprenumeration till någon så har vi sänkt tröskeln till solenergi avsevärt.

Watt-s.se är också ett forskningsprojekt där vi vill titta på om det på kommersiella grunder är möjligt att skapa ett engagemang och en känsla av deltagande när man har en liten bit solcell tillsammans med andra. Om det är möjligt att skapa ett intresse för solel och energiomställningen samt att kanske påverka varandra.

Joachim Lindborg Grundare av Watt-s

Prova gärna själv, gå in på watt-s.se och säg vad du tycker!

 

Läs de andra gästkrönikorna här!

Gästkrönika på Solelmässan.se